Terrassenhaus Berlin / Brandlhuber + Emde, Burlon + Muck Petzet


© Erica Overmeer

© Erica Overmeer
  • Architects: Brandlhuber, Emde, Burlon, Muck Petzet
  • Location: Berlin, Germany
  • Design Team: Luise Angelmaier, Sarina Arnold, Pierre Alexandre Bardat, Tünde Bognar, Romina Falk, Ilaria Giacomini, Tobias Hönig, Korbinian Luderböck, Callum McGregor, Martha Michalski, Birgit Müller, Alexine Sammut, Eva Sievert Asmussen, Markus Rampl, Christian Rapp, Javiera Sanhueza, Naomi Steinhagen, Tareq Tamimi, Eugenio Thiella, Duy An Tran, Jacopo Vantini, Lukas Vögel, Marco Wagner, Wolfram Winter, Ksenija Zdesar, Natalia Zhukova
  • Area: 3396.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Erica Overmeer

© Erica Overmeer

© Erica Overmeer

Text description provided by the architects. Located in Berlin-Wedding, the multi-use atelier and gallery building combines different forms of usage.  Although the area has no binding land-use plan, a regulation from 1958 only permits the construction of commercial buildings. Yet at the same time, an ongoing grandfather clause also ensures that the area remains essentially a residential zone. In this context, the special status allows for a new building to be constructed, which serves as a commercial building but could become a residential site in the future. The project engages with the unique qualities of the location.


© Erica Overmeer

© Erica Overmeer

Section A

Section A

© Erica Overmeer

© Erica Overmeer

The building aims to provoke a typological update of the adjoining buildings: a typical 1900’s dwelling and a climbing hall. The site faces onto the suburban railway track, offering a wide view towards the south. The building’s levels are staggered, creating a ziggurat-like shape with six metre deep terraces on each floor and a maximized semi-public space in the ground floor, which otherwise would have been sealed off. Shifting the lower floors to the south creates a 7.50 metre deep covered sidewalk that functions as a semi-public plaza in front of the gallery space on the ground floor.


© Erica Overmeer

© Erica Overmeer

The depth of the units varies from 26 metres at ground level to 11 metres at the highest level. In this sense, the program of the units is aligned with the floor depth and subsequently the amount of light. Two external staircases at the back connect the different floors via the terraces, aiming for a more common and public use of the exterior spaces by the users, leading to a shared public roof space. Neither roof nor patios have extra drainage. Therefore, all surfaces are slightly tilted to drain the water like a cascade onto the garden. Built entirely in concrete, exterior and interior spaces are perceived alike, enabling the users to open their apartments through ceiling-high doors towards the terraces.


© Erica Overmeer

© Erica Overmeer

The fit-out standard follows the logic of indeterminacy: only the technical connections and sanitary facilities are pre-installed. The latter is part of the two concrete cores, which also house the elevators, reaching from the ground level to the roof top, as well as all technical services. The 5.7 metre stepped profile creates units of different sizes. Besides the gallery, a co-working space with meeting rooms, rentable offices, an artist’s residence and ateliers are in the building.


© Erica Overmeer

© Erica Overmeer

Isometric view

Isometric view

© Erica Overmeer

© Erica Overmeer

[Autocad Blocks and Drawings Download Site]