No Image

Rachel de Queiroz Park / Architectus S/S

July 20, 2022 Susanna Moreira 0

In the early hours of the morning, the movement begins. Regulars in gym clothes choose to start the day by practicing some kind of physical activity. Walking, running, outdoor gym, biking, soccer, and volleyball are just some of the options available. All this takes place on the shores of nine interconnected lagoons, the wetlands. This is just a brief summary of what can be found in the first stage of the Parque Rachel de Queiroz project.

No Image

São José do Barreiro House / Vão

July 20, 2022 Susanna Moreira 0

The design challenges of the São José do Barreiro house were not linked to the development of a daring structure or even sophisticated technical detailing. Nor should the greater effort be credited to the manipulation of the wind, the directing of natural light, and the framing of the landscape – even though these are fundamental strategies for the conception of its spatiality.

No Image

CL Commercial Center / VAGA

July 16, 2022 Susanna Moreira 0

For a plot of approximately 920 m2, located in the center of the quiet town of Cesário Lange, the design of a building consisting of flexible spaces, properly adapted to house small establishments of diversified uses, was requested, mainly for commercial and service activities. The complex is located on the opposite corner of “Galpões CL”, a project previously developed by VAGA for the same entrepreneur. The lot enjoys an open relationship with a wooded stream, associated with one of the main access roads to the city, where the population practices sports and leisure activities daily.

No Image

Expansion of Hospital da Luz in Lisbon / RISCO

July 16, 2022 Susanna Moreira 0

The expansion of Hospital da Luz in Lisbon does not involve constructing a new building within the Hospital’s complex, but rather a physical expansion of the existing structure. The nature of the program implies a complete integration since the intention is not to create new services, but to expand, restructure and innovate those that are already offered.

No Image

SERtão Portinari Installation / Nildo José

July 14, 2022 Susanna Moreira 0

At the entrance to Sertão Portinari, visitors will pass through a portico covered with Grand Metal ballast. An imposing choice to enter the space that values earthy tones. The choice of colors was inspired by a palette of tones present in the works of the greatest Brazilian artist. The arrival presents rusticity, elegance, and enchantment. One element reflects the air of the sertanejo region, with a large Mandacarú that welcomes you. 

No Image

Pérgola House / Sidney Quintela Architecture + Urban Planning

July 7, 2022 Susanna Moreira 0

Situated in “Praia do Forte” in an old fishing village that retains rustic charm yet a contemporary feel. “Casa Pérgola” was created from the client’s need for ample space to receive friends and family. Large balconies are a key feature of this family-orientated home. With a contemporary style, driven by tropical architecture and open spaces, the house benefits from blurred interior and exterior boundaries. The maximum use of natural light and ventilation were also key drivers. 

No Image

Paradinha 11 Cabins in the Woods / SUMMARY

July 6, 2022 Susanna Moreira 0

Considering the roughness and the remoteness of this plot it would be difficult (and extremely expensive) to assemble construction yards for a traditional building. Thus, in this case, resorting to prefabricated structures was not just a choice, but the only efficient option we had to simplify the building process within such conditions. 

No Image

House Around a Chimney / fala

July 5, 2022 Susanna Moreira 0

Some say that renovations of beautiful buildings should be respectful and polite. Some say that they should be assertive or bear a punk attitude. Not choosing would be tepid. Here is an attempt at doing both.

No Image

Apiacás House Renovation / entre escalas

July 4, 2022 Susanna Moreira 0

The house on Apiacás street is part of a group of row houses built in the 1950s. The intervention on the original construction proposes to rethink the relationship between the different areas of the house, proposing new spatialities.