No Image

Single Family House in Iława / IFA Kamil Domachowski

August 14, 2022 Luciana Pejić 0

A plot of land with a southern entry from a city street, overlooking the greenery and the “Iławka” River. The house has an entrance area via an internal patio. This building has been designed to make the most of the daylight. It is modern, but at the same time very warm and family-like.

No Image

G19 Housing / TZA

August 14, 2022 Luciana Pejić 0

The building is located on a corner site formerly occupied by a soap factory in Warsaw’s Praga district. The neighborhood is a mix of pre-war buildings, heavy modernist estates, and new developments. The main goal was to create a project that would bring new urban quality to the street flanked by old tenement houses while respecting the spirit of the district.

No Image

Ociciwan Contemporary Arts Collective / RPK Architects

August 13, 2022 Luciana Pejić 0

Revitalizing a vacant building, on a prominent corner of the Quarters neighborhood in downtown Edmonton, Ociciwan Contemporary Art Collective (OCAC) will provide a physical home for local Indigenous Canadian modern art. The building’s new multifaceted mirrored façade is symbolic of the collective’s commitment to innovation and creativity; the ever-changing reflections are a commentary on how the building and the art within can lead to shifting contemporary dialogues around indigenous traditions, breaking normative expectations. A secondary reading implies a reinterpretation of Métis beadwork, the facade as tectonic adornment.

No Image

The Orchard House / AR Design Studio

August 12, 2022 Luciana Pejić 0

The Orchard House is a private extension and renovation project, completed in the summer of 2021 by award-winning Winchester-based Architects AR Design Studio. Situated within the Wickham Conservation Area, the new addition replaces previous piecemeal developments, opening up and reorienting the house back towards its garden.

No Image

Roosenhorst Neighborhood / Atelier PRO architects

August 12, 2022 Luciana Pejić 0

Over the past few years, atelier PRO has developed a unique small-scale neighborhood called Roosenhorst, set within the historical cultural landscape of the Duivenvoorde corridor. This corridor, located on the western coast of the Netherlands, stretches out across a beach ridge, with the dunes to one side and the Vliet river and typical Dutch peat meadows to the other. This is a semi-open landscape with stately tree-lined lanes, monumental farms, country estates, and villas.

No Image

Sustainable Chemistry Technical University of Munich / Schuster Pechtold Schmidt Architekten

August 12, 2022 Luciana Pejić 0

Nachhaltige Chemie, the new building for research and education in sustainable chemistry expands the Technische Universität Münchens Campus Straubing science center, forming the northern entrance to the campus. The elongated three-story building lies parallel to the quayside, behind the flood wall and within the flooding zone of the river Donau, thus elevated on stilts to 3 meters above the ground.

No Image

The Victorian Pride Centre / BAU Brearley Architects + Urbanists

August 11, 2022 Luciana Pejić 0

In 2017, a national survey in favor of marriage equality lead to the Australian parliament passing the bill to legalize same-sex marriage, a milestone in the struggle for equality for the LGBTQI+ community. The same year, the Victorian Pride Centre (VPC), a not-for-profit organization, received funding from the Victorian Government for Australia’s first purpose-built LGBTQI+ center and subsequently held an open architectural competition for the design of the center in Fitzroy Street, St Kilda. In January 2018 Brearley Architects & Urbanists (BAU) and Grant Amon Architects (GAA) were selected winners of the design competition.

No Image

CO*LAB Gallery / RPK Architects

August 11, 2022 Luciana Pejić 0

Located in a currently underserved neighborhood, CO*LAB (Community Arts Laboratory) adapts a modest existing building into a critical piece of infrastructure for the local arts community. Faced with a limited budget, the design team worked through challenging existing conditions to meet the ambitious programmatic needs of the tenant, a not-for-profit arts group. Spaces created include a gallery, black box theatre, workshops, studios, and a café. An additional goal, outlined by the owner, was for the project to engage the street and the community in an authentic manner that current and future residents of the area would embrace.

No Image

The Culver Studios Innovation Plan / Gensler

August 7, 2022 Luciana Pejić 0

Typically, film studio lots are divided into a Front Lot and a Backlot. The Front Lot is an administrative workplace while the backlot is more utilitarian with an emphasis on supporting the creation of content. The master plan for The Culver Studios blurs and blends this distinction between the Front Lot and Backlot. This is done by creating a central in-between space called the Studio Core. This amenity-laden space comprises four new buildings that can function as both administrative workplaces and small studio spaces.